OL i Beijing: Hva skal du gjøre med Kina, Støre?

Debattinnlegg i Bergens Tidende 05.02.2022

- Når Norge ikke velger boikott av OL i Beijing, må regjeringen vise hva dialog om menneskerettigheter med Kina faktisk betyr, skriver daglig leder, Jostein Hole Kobbeltvedt i et debattinnlegg i Bergens Tidende.

Foto: Sedat Suna EPA/NTB

Innlegg har stått på trykk i Bergens Tidende 5. februar 2022. Her er et utdrag av innlegget:

De neste ukene foregår OL i et land hvor over en million uigurer er internert i konsentrasjonsleirer på grunn av sin tro og etnisitet, hvor kommunistpartiet det siste året har kvelt det siste som gjensto av demokrati i Hongkong og der vertsnasjonen truer nabolandet Taiwan med invasjon. OL-arrangøren har heller ikke gått av veien for å true utøverne med sanksjoner om de skulle ytre seg om menneskerettigheter og demokrati. Flere land, blant annet USA, Storbritannia, Canada og Danmark har valgt diplomatisk boikott av lekene.

  • Norge ønsker å gå i dialog om menneskerettigheter fremfor boikott. Med et slikt standpunkt følger det også et ansvar for å vise kinesiske myndigheter, ofrene for regimets menneskerettighetsbrudd og det norske folk hva denne dialogen faktisk innebærer og fører til.
  • Kinas økonomiske vekst og muskler er lett å la seg blende av. Kinas internasjonale innflytelse øker, både gjennom investeringer og infrastruktursatsinger, og institusjonelle samarbeid. Dette gjør det også vanskeligere for FN å adressere menneskerettighetsbrudd.
  • OL er et arrangement som har stor propagandaverdi for Kina. Kina har erklært at norske borgere som deltar, vil bli straffet dersom de ytrer kritikk av kinesiske myndigheter under lekene. Dette er uforenlig med verdier som er grunnleggende både for vårt samfunn og for idrettsbevegelsen.
  • Derfor ville det vært riktig å følge andre land i en diplomatisk boikott av OL i Beijing.
  • Å velge dialog når faren for å bidra til «sportsvasking» og legitimering av menneskerettighetsbrudd er betydelig, forplikter derfor desto mer.

Hele innlegget kan du lese her

Kontakt

Jostein Hole Kobbeltvedt

Daglig leder
Means of contactContact details
Phone:92066025
E-mail:jostein.hole.kobbeltvedt@rafto.no
Mer om Jostein Hole Kobbeltvedt